‘Work-life balance’, een term die ondertussen iedereen waarschijnlijk wel eens heeft gehoord. Een snelle Google-search toont dat deze term in gebruik kwam in de jaren 70 en 80, toen gestreste babyboomers probeerden een evenwicht te vinden tussen carrière, gezin en andere aspecten van hun leven. Sindsdien is het een buzzword geworden die in de mond ligt van elk zelf-respecterend bedrijf die hun werknemers wilt behoeden voor overspanning en de gevreesde burn-out. Maar wat betekent ‘work-life balance’ precies?
‘Work-life balance’ (zelfstandig naamwoord) [alg.] werk-privébalans, balans tussen werk en privé, werk-privé-evenwicht – Vind maar je werk-privé-evenwicht in deze tijd van ‘doe je werk met overgave!’ en ‘geniet!’.*
Laten we dit even verder onderzoeken. De definitie stelt dat het hier om een balans gaat, met werk op de ene schaal en privé op de andere schaal.
Hieruit kan men afleiden dat als het ‘work’ element in massa toeneemt, zal het ‘life’ element ook in massa moeten toenemen om deze balans in stand te houden. Omgedraaid geld dit ook; als het ‘life’ element in massa toeneemt, zal het ‘work’ element ook moeten toenemen om de balans tussen beide in stand te houden.
Nu kan ik alleen vanuit persoonlijke ervaring spreken, maar ik vermoed dat de meeste van jullie – net als ik – in een drukke periode op werk vaak weinig tijd/energie meer over heb om te investeren in het ‘life’ aspect. Waarschijnlijk onnodig om te zeggen dat dit andersom net zo geld.
Als we deze redenatie volgen, zien we dat in de praktijk, een toename van massa in het ‘work’ element er automatisch toe leidt dat de massa in het ‘life’ element afneemt, wat de balans tussen beide juist meer ontregeld! Wederom zie ik vanuit persoonlijke ervaring andersom hetzelfde gebeuren: als ik op een drie-daagse bruiloft in Barcalona wordt verwacht, zal mijn werkoutput er niet beter op worden…
Resumerend zie ik dat de term ‘work-life balance’ in theorie leuk klinkt, maar tekortschiet in de praktijk. Daarom stel ik voor dat we kijken naar een alternatieve balans: de ‘energie balans’.
Er zijn in het leven (als het goed is) aspecten waar je energie van krijgt. Denk aan je hobbies, sporten, kletsen met familie en vrienden, wandelen in de natuur en, inderdaad, er zullen ook best aspecten zijn van je werk waar je energie van krijgt.
Tegelijkertijd zijn er ook onderdelen van je leven die je energie kosten. Waarschijnlijk kan ik hier zelfs het zelfde rijtje neerzetten als in de paragraaf hierboven. Ik stel dat DIT de balans is die we voor ogen moeten houden.
Zie je energiehuishouding als krediet op een creditcard. Er zijn verplichtingen in het leven waar we een stuk van ons krediet voor moeten inleveren. Leveren we te veel krediet in, dan lopen we het gevaar onze schuld (lees energie) niet meer te kunnen aflossen. Dit zorgt voor stress, een toestand van druk of belasting welke ontstaat als de aanpassingsmogelijkheden in een bepaalde levenssituatie worden overschreden.**
Er moeten genoeg (mentale) resources overblijven om de energie-schuld die we incasseren consequent af te lossen. Dit aflossen doen we door activiteiten te ondernemen waar we energie van krijgen. Als je merkt dat je teveel van je zelf hebt gegeven met werk, vrienden, sporten of andere verplichtingen, GUN het jezelf dan om een activiteit te ondernemen die de energiebalans weer aanvult. Is dat een weekend een boekje lezen op de bank? Go for it! Is dat een avondje stappen in de kroeg? Ga ervoor en geniet. Maar hou er wel rekening mee dat ook in deze activiteiten, er componenten zullen zijn die energie geven en energie nemen. Wees je hier bewust van en train jezelf om deze componenten te herkennen. Nieuwsgierigheid is key. Wie weet drijven er nog meer dingen naar boven over jezelf die je voorheen nog niet wist!
Tot slot wil ik nog even benadrukken dat dit een opinie stuk is en geen wetenschappelijk artikel. Heb je hier andere ideeën over? Zet ze dan vooral in de reacties en laten we dit samen verder onderzoeken.
* https://www.ensie.nl/betekenis/work-life-balance
**https://www.ensie.nl/redactie-ensie/stress